МЕНИ

Насловна » Актуелности

Актуелности

17. март 2018.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ИТ И Е-УПРАВУ У НАЈУЖЕМ КРУГУ КАНДИДАТА ЗА ПРЕСТИЖНУ СВЕТСКУ НАГРАДУ

Канцеларија за ИТ и еУправу се налази у најужем кругу кандидата за престижну светску награду за допринос развоју информационог друштва, коју седму годину заредом додељује Светски самит о информационом друштву (WSIS). Овај самит и доделу награда заједнички организују ITU, UNESCO, UNDP и UNCTAD.

Канцеларија за ИТ и еУправу се нашла међу 90 најбољих, у оштрој конкуренцији од укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија и организација цивилног друштва из целог света. Номинована је у категорији стварања доброг окружења за развој информационог друштва и тренутно је пета по броју освојених гласова, од укупно милион пристиглих преко интернета.

Представници Канцеларије за ИТ и еУправу присуствоваће свечаном проглашењу победника на Форуму WSIS, које се одржава у Женеви 20. марта. Стручни жири ће тада прогласити победнике који су на иновативан начин, употребом нових технологија, унапредили своје окружење и направили значајне помаке ка остваривању глобалних циљева Уједињених нација у сфери информационог друштва.

Форум WSIS ове године ће, како је најављено из организације, окупити 85 министара и више од 200 представника влада, невладиних организација, директора ИКТ компанија, образовних институција и појединаца.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу ће се у оквиру Форума WSIS састати и са Хоулином Зхаом, генералним секретаром Међународне уније за телекомуникације (ITU), највишег тела Уједињених нација специјализованог за информационе и комуникационе технологије и уручити му званичан позив председнице Владе РС Ане Брнабић да посети Србију.

07. март 2018.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ИТ И ЕУПРАВУ И АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛЕКОВЕ И МЕДИЦИНСКА СРЕДСТВА СРБИЈЕ

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и Спец.др.мед. Саша Јаћовић директор АЛИМС-а данас су потписали споразум о сарадњи ове две државне институције. Споразум подразумева увођење нових система електронске управе и информационих технологија и експлоатацију свих капацитета Канцеларије и АЛИМС-а за потребе даљег развоја сопствених информационих система.

 Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и Спец.др.мед. Саша Јаћовић директор АЛИМС-а

“Желимо да повећамо ефикасност рада државних органа, а овим споразумом фармацеутске индустрије у погледу економичности и ефикасности преласком са папирне на електронску документацију“, изјавио је Михаило Јовановић.

Главни аспекти споразума се односe на коришћења националног Портала еУправа и то посебно екстерног модула за Г2Б подршку - еПодношење захтева клијената Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Е-подношење захтева омогућава већу ефикасност у пословању са клијентима и доводи до развоја интеграције еЗдравства, еУправе и еФармације, чиме се постижу конкретне олакшице кроз смањење директних трошкова, али и уштеде времена и ангажовања ресурса.

   Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и Спец.др.мед. Саша Јаћовић директор АЛИМС-а

Аспекти споразума су такође и коришћење модула за електронски потпис и временски жиг, модула за јавне расправе – еПартиципација и модула за Г2Г подршку новом Закону о управном поступку – еЗУП, модула за електронско плаћање – еПлаћање +, коришћења националног Портала отворених података; коришћења капацитета информационо-комуникационе мреже републичких органа, државног Дата центра и центара за информациону безбедност (ЦЕРТ); сарадње у области истраживања и пројеката финансираних из међународних и националних фондова и коришћења међусобних развојних, образовних и истраживачких капацитета и других капацитета информационих технологија и електронске управе.

Овај споразум је још један показатељ напретка државне управе у смислу постизања европских и светских стандарда у еПословању, који имају директне импликације на рад институција и индустрије. Посебан значај и допринос имају доступности терапије и дијагностичких средстава који на крају воде ка бољем здрављу пацијената у Србији.

Упоредо са овим пројектом, наводимо да је АЛИМС међу првима усвојила концепт „отворених података“ и на националном порталу отворених података отворила девет сетова отворених података који се пре свега односе на регистре хуманих и ветеринарских лекова и медицинских средстава, регистар генеричких назива медицинских средстава, регистар одобрених клиничких испитивања и друго.

06. март 2018.

Србија прва у региону по Опен Дата индексу

УДВОСТРУЧЕН БРОЈ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА КОЈЕ СУ ОТВОРИЛЕ СВОЈЕ ЈАВНЕ ПОДАТКЕ

Број државних институција и доступних информација на Националном порталу отворених података (data.gov.rs) удвостручен је за свега четири месеца од покретања платформе. Ова централна база јавних података тренутно окупља 22 институције, које су отвориле чак 200 сетова својих података и ставиле их на располагања грађанима, привреди и цивилном друштву.

 Србија прва у региону по Опен Дата индексу    Србија прва у региону по Опен Дата индексу

Остварен напредак, законски оквири, трендови у региону, Европи и свету били су главна тема првог дана конференције Отворени подаци – отворене могућности, која је одржана данас у Београду, у оквиру обележавања Светске недеље отворених података од 6 до 11. марта.

Скуп, који су организовали Канцеларија за ИТ и еУправу, Програм УН за развој УНДП, Светска банка, амбасада Британије и амбасада Шведске у Београду, окупио је најеминентније стручњаке из ове области. Конференцију је отворио др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

„Најбољи показатељ великог помака у овој области је индекс отворених података за 2017. годину, који је Србију сврстао на прво место у региону и 41. на листи свих чланица Уједињених нација. Иза наше земље, на 44. позицији су се нашле Хрватска, на 49. Црна Гора, 52. Македонија и на 58. Босна и Херцеговина. Ова важна анализа показала је да смо најбоље резултате остварили у отварању података из области екологије, односно квалитета ваздуха“, истакао је Јовановић и додао да је само годину дана раније 2016. године барометар отворених података Србију сврстао испред БиХ и Црне Горе, али иза Македоније и Хрватске.

Јовановић је подвукао важност доношења Закона о еУправи и стварања правних основа за даље укључивање државних органа и отварање нових сетова података који би могли да доведу до раста БДП-а до један и запослености до два одсто, као што је то случај са другим земљама Европе.

 Србија прва у региону по Опен Дата индексу

„Недавно смо основали Радну групу која ће се бавити отварањем података у нашој земљи. Она окупља 33 државне институције и 15 организација техничке заједнице, цивилног друштва, академских институција и експерата кој се баве отвореним подацима. Организовали смо радионицу, са представницима 10 градова из Србије, којима је представљена национална иницијатива и објаснили смо им како отворени подаци доприносе квалитету живота у градовима, ефикаснијим јавним услугама и лакшој комуникацији са грађанима. Велики број учесника био је заинтересован да отвори своје податке и укључи се у концепт паметних градова, што је заиста охрабрујуће“, рекао је директор Канцеларије.

Он је подсетио да је Отварање података стратешко опредељење Владе Србије, рефлектовано у Стратегији развоја електронске управе и Акционом плану за спровођење међународне иницијативе Партнерства за отворену управу у Републици Србији. Отворени подаци добили су посебно место и у експозеу председнице Владе Ане Брнабић.

* * *

Национални портал отворених података je централно место на којем ће бити обједињени сви подаци државних органа и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору, у рад пуштен крајем прошле године.

Када је реч о могућностима које отварање података доноси привредном сектору, довољно је напоменути да се тржиште отворених података, само на територији Европске уније, процењује на 43 милијарде евра годишње.

06. март 2018.

ИКТ најперспективнија индустрија у Србији - извоз од 900 милиона евра оборио све рекорде

Извоз информационо-комуникационих услуга (ИКТ) из Србије у прошлој години достигао је рекордних 900 милиона евра, што је за 21,5 одсто више у односу на 2016, показао је овогодишњи извештај Народне банке Србије (НБС) о платном билансу. Тако је настављен позитивни тренд раста у овој индустрији, од више од 20 одсто годишње у претходне три године.

ИКТ сектор, који је у фокусу Владе премијерке Ане Брнабић, остао је најперспективнија привредна грана у Србији и један од највећих покретача привредног раста земље. Настављен је позитиван тренд убрзаног развоја и промоције услуга, пре свега у области интернет и мобилних технологија, развој апликација, као и аутсорсинга-а.

ИКТ сектор највише је допринео смањењу спољнотрговниског дефицита са 473 милиона евра трговинског салда и чини половину трговинског салда свих услуга.

Скоро 70 одсто трговинског салда представља рачунарско програмирање, које бележи изузетан раст унутар сектора.

Извоз ИКТ услуга је био је већи од извоза у традиционалним гранама индустрије попут воћа и поврћа, обојених метала и производа од гуме, док су га једино надмашили извоза електричних машина и друмских возила, чији је извоз премашио 1,2 милијарде евра.

Влада Републике Србије покренула је низ пројеката за унапређење образовања, инфраструктуре и правног оквира за развој ИКТ индустрије, како би се повећао број кадрова на тржишту и тиме задовољиле потребе дигитализације традиционалних грана индустрије.

Међу најзначајнијим резултатима Владе у 2017. години за унапређење ИКТ сектора, издвајају се повећање уписних квота на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, проширење просторних капацитета највећих ИТ факултета, као и покретање изградње иновационе инфраструктуре у Нишу, Новом Саду и Београду у шта улажемо око 70 милиона евра.

У оквиру реформе образовања уведена је Информатика као обавезан предмет од петог разреда основних школа, око 1.750 школа повезано је на безбедну академску интернет мрежу, а покренута је и друга фаза преквалификација у ИТ сектору. Велики помак постигнут је и у области решавања питања заосталих решења за паушално плаћање пореза.

Влада Србије ће наставити у 2018. години да ради на реализацији 35. пројеката које је министарски ИТ Савет усвојио као приоритетне и који ће допринети даљем развоју ИКТ индустрије у Србији.

05. март 2018.

ДРЖАВА НАСТАВЉА ДА УЛАЖЕ У ИТ И ДА ПОДСТИЧЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВО У СРБИЈИ

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу учесник Копаоник бизнис форума

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу доц др. Михаило Јовановић учествовао је данас на панелу Digital state of mind, одржаном у оквиру Копаоник бизнис форума, представио резултате које је држава постигла у дигитализацији јавне управе и ширењу услуга електронске управе.

 Директор Канцеларије за ИТ и еУправу учесник Копаоник бизнис форума

Јовановић се посебно осврнуо на на развоју информационих система и регистара еУправе, успостављање првог Државног дата центра, реализацију Плана приоритетних активности за смањење административних намета Стоп бирократији, cashless економију и примену Закона о еПословању и еУправи.

„ИКТ сектор је у фокусу Владе Републике Србије и председнице Ане Брнабић. Заједно предузимамо све мере како би био унапређен. ИКТ сектор и ове године је остао најперспективнија привредна грана у Србији. Настављен је позитиван тренд убрзаног развоја и промоције услуга, пре свега у области интернет и мобилних технологија, развоја апликација, као и outsourcing-a“, изјавио је Јовановић.

 Директор Канцеларије за ИТ и еУправу учесник Копаоник бизнис форума

Он је истакао да је овогодишњи извештај Народне банке Србије о платном билансу показао да извоз ИКТ услуга у прошлој години достигао рекордних 900 милиона евра, што је за 21,5 одсто више у односу на 2016 годину. Тако је настављен позитиван тренд у овој индустрији - са више од 20 одсто раста у претходне три године.

Јовановић је навео да Влада поред ИТ жели да развије и унапреди стартап сцену у Србији, и подсетио да су предузетници већ осетили значајне олакшице кроз пројекат Стоп Бирократији.

02. март 2018.

ПЛАЋАЊЕ АДМИНИСТРАТИВНИХ ТАКСИ ЕЛЕКТРОНСКИМ НОВЦЕМ ПРЕКО Е-УПРАВЕ

Од данас стартује нова функционалност националног Портала

Корисници националног Портала еУправа (www.euprava.gov.rs) од данас административне таксе за лична документа, продужење регистрације или неку другу од укупно 811 различитих услуга, осим уплатницама и платним картицама, могу да намире и електронским новцем.

Грађани еНовац могу да прибаве једноставном куповином iPay ваучера, без провизије, у некој од 500 продавница, дрогерија и мобил- шопова широм Србије. Након тога, довољно је да на Порталу еУправа одаберу опцију плаћања административне таксе електронским новцем, унесу податке са ваучера, потврде пренос средстава и успешно обаве трансакцију.

 iPay нови начин плаћања на порталу еУправа

„Ово је један од најједноставнијих, али и најсигурнијих видова онлајн плаћања. Не изискује физички одлазак на шалтер, и могу га користити грађани који немају платне картице, па ни рачун у банци. Замена готовине за еНовац је не само комфорна, већ је и бесплатна - без провизије. Тако се за, на пример 1.000 динара добија исти износ у електронској валути. Важно је напоменути да средства са ваучера могу да се троше сукцесивно, из више пута, што додатно олакшава цео процес“, каже Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је истакао да, осим ваучерима, еНовац корисници на порталу еУправа могу да користе и преко iWallet апликације за мобилни телефон, која је доступна на Google Play i App Store-u.

„iWallet је виртуелни онлине новчаник. Не везује се за рачун у банци, већ само за е-mail адресу, и могуће му је приступити преко мобилног телефона или рачунара. Допуњава се помоћу iPay ваучера, платним картицама или уплатницом у било којој Пошти или банци. Плаћање административних такси на овај начин је такође безбедно и једноставно“, додао је Јовановић.

Подсетимо, од децембра прошле године на националном Порталу еУправа је омогућено коришћење Мастер кард, Виза или Дина платних картица свих банака које послују на тржишту Србије. На тај начин је по први пут заокружена електронска услуга државних органа, која до сада није била потпуна јер су корисници морали да иду на шалтере због уплате.

Након картица и електронског новца у плану Канцеларије за ИТ и еУправу је да корисницима омогући плаћање административних такси интеграцијом е-Банкинга са налогом еУправе.

* * *

Национални Портал е-управа јавности је доступан од јуна 2010. Приступ је бесплатан, а међу најпопуларнијим услугама су замена старих здравствених књижица новим електронским картицама, продужетак регистрације возила, заказивање термина за вађење личних карата и пасоша. Тренутно броји више од милион активних корисника.

* * *

Упутство за плаћање iPay ваучером.

28. фебруар 2018.

АУТОМАТСКА ОВЕРА КАРТИЦА ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА И ЗА ОСТАЛЕ ОСНОВЕ ОСИГУРАЊА

Аутоматска овера картица здравственог осигурања (КЗО) од данас је омогућена и осигураницима самосталних делатности (предузетници), пољопривредницима, свештеницима, верским службеницима, иностраним пензионерима, односно онима који примају пензију или инвалиднину од државе са којом не постоји билатерални споразум о социјалном осигурању, самосталним уметницима, запосленима код физичких лица (који немају ПИБ) и онима који обављају послове по основу уговора о размени стручњака или споразуму о међународној техничкој сарадњи. Аутоматска овера обухвата и чланове њихових породица који се преко њих осигуравају.

Овим је држава испунила своје обећање и растеретила практично све осигуранике одласка на шалтер филијале Републичког фонда за здравствено осигурање. Претходно је РФЗО у октобру 2017. већ омогућио аутоматску оверу здравствених картица за највећи број осигураника.

Од тада аутоматска овера успешно функционише за особе ангажоване код послодавца, кориснике пензије, кориснике новчане накнаде преко Националне службе за запошљавање, као и чланове породица наведених категорија осигураника, те одређене осигуранике из члана 22. Закона о здравственом осигурању, и то децу до 18 година живота, трудницама и породиљама, лицима која су старија од 65 година и друго. До сада je успешно извршено 3.041.483 овера картица здравственог осигурања.

Нови основи осигурања којима је од данас омогућена аутоматска овера односе се на око 420.000 осигураника и чланова њихових породица.

Информациони систем Републичког фонда за задравствено осигурање преузима податке Пореске управе о уплаћеним доприносима, и на основу њих аутоматски врши оверу. Податак о извршеној овери доступан је на Порталу Централног регистра обавезног социјалног осигурања, а сви осигураници, без обзира на основ осигурања, имају могућност да провере оверу здравствене картице на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/provera-overe-zdrisp.

Наредног дана од дана овере подаци о овери здравствених картица су доступни свим здравственим установама, те осигураници могу да остваре права из обавезног здравственог осигурања.

Аутоматска овера здравствених картица представља комфорнији и једноставнији начин овере исправа о осигурању, с обзиром на то да није потребно одлазити на шалтер и достављати различиту документацију. Овера се врши аутоматски, само на основу податка да је доспели допринос плаћен.

Фебруар је био фантастичан месец за оснаживање електронске управе у Србији, јер смо почели реализацију пројекта адресног регистра, где је 30 нових геодета примљено у РГЗ и почело да ради на елаборатима, на основу којих ће локалне самоуправе донети одлуке о називима улица и кућним бројевима. Затим је у пројекту „Бебо, добро дошла на свет“, после Лесковца, Зрењанина и Лознице, и у Београду омогућено мајкама да аплицирају за родитељски додатак још у породилишту. У Београду је направљен и корак више, јер је омогућено и пријављивање за сва локална давања породиљама града Београда.

Да се Србија приближава развијеним државама Запада показује и чињеница да ће од петка грађани наше земље моћи на сајту еУправе да све услуге на том порталу, попут продужења регистрације возила, плаћају електронским новцем који је доступан у Републици Србији.

27. фебруар 2018.

УВОЂЕЊЕ ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“
И ДО ЛОКАЛНИХ НОВЧАНИХ ДАВАЊА ГРАДА БЕОГРАДА НА ЈЕДАН „КЛИК“

Родитељи новорођених беба у Београду моћи ће од данас да се пријаве електронски за родитељски додатак, као и локална новчана давања породиљама која обезбеђује Град Београд, већ из породилишта. Нова функционалност информационог система „Бебо, добро дошла на свет“, који већ омогућава упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција, представљена је у Гинеколошко - акушерској клиници Народни фронт у Београду.

 УВОЂЕЊЕ ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“ И ДО ЛОКАЛНИХ НОВЧАНИХ ДАВАЊА ГРАДА БЕОГРАДА НА ЈЕДАН „КЛИК“

Увођењу друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ у главном граду присуствовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар здравља Златибор Лончар, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић, начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић и секретар секретаријата за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Родитељски додатак „на клик“ поред Београда, већ је доступан и у Лесковцу, Зрењанину и Лозници. У наредној фази биће омогућен у Смедереву, а до краја септембра месеца и у свим јединицама локалне самоуправе у Србији. Град Београд је отишао и корак даље, па је мајкама у Београду омогућио да се већ у породилишту пријаве за новчано давање породиљи, новчано давање породиљи за прворођено дете и новчано давање незапосленој породиљи.

 УВОЂЕЊЕ ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“ И ДО ЛОКАЛНИХ НОВЧАНИХ ДАВАЊА ГРАДА БЕОГРАДА НА ЈЕДАН „КЛИК“

Процењује се да ће услугу електронског подношења родитељског додатка користити око 80 процената родитеља и да ће им она уштедети додатних 150.000 сати, поред 400.000 сати укупне годишње уштеде времена коју је родитељима донела прва фаза пројекта. Када на све то додамо чињеницу да мајке са пребивалиштем у Београду више неће одлазити на шалтер, ни због локалних новчаних давања града, онда је уштеда још већа – процена је да се ради око 16.000 захтева на годишњем нивоу.

„Друга фаза пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ део је стратегије развоја електронске управе и стратегије пројекта „Стоп бирократији“, које су међу приоритетима Владе Републике Србије“, нагласила је председница Владе Ана Брнабић. „Једноставније и побољшане процедуре омогућавају да држава буде ефикасан сервис, а не терет грађанима и привреди“, истакла је Брнабић и додала да је реч о ефикасној, једноставној и бесплатној услузи која је намењена родитељима тек рођених беба, којима је време посебно важно.

 УВОЂЕЊЕ ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“ И ДО ЛОКАЛНИХ НОВЧАНИХ ДАВАЊА ГРАДА БЕОГРАДА НА ЈЕДАН „КЛИК“

„Прикупљање на десетине докумената, плаћање такси и обилазак најмање три шалтера на којима родитељи изгубе у просеку три сата, замењени су једном модерном електронском услугом, која Србију сврстава међу ретким европским земљама које пружају електронске услуге на тако високом нивоу“, нагласила је председница Владе.

Сама пријава за родитељски додатак и локална давања породиљама Града Београда веома је једноставна и одузима свега неколико минута времена. Након што се мајка, која је држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Београду, у породилишту изјасни да жели да своје дете пријави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета. Захтев за родитељски додатак и локлна новчана давања породиљама Града Београда подноси се истовремено. Право на ова локална давања може да оствари свака породиља која има пребивалиште на територији града Београда најмање годину дана пре порођаја.

 УВОЂЕЊЕ ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“ И ДО ЛОКАЛНИХ НОВЧАНИХ ДАВАЊА ГРАДА БЕОГРАДА НА ЈЕДАН „КЛИК“

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ пуштен је у рад у априлу месецу 2016. године са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета – омогући им да за петнаестак минута, потпуно бесплатно и електронски заврше административне послове, за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси. Путем услуге до сада је пријављено више од 87.000 беба, а родитељи су у више од 67.000 случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање.

Нова услуга односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе. Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања. Прва јединица локалне самоуправе која је своја новчана давања породиљама укључила у информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ је Град Београд, а сада је на осталим јединицама локалне самоуправе да поднесу иницијативу за укључивање својих додатних услуга Канцеларији за информационе технологије и електронску управу.

Кључне информације о пројекту „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

27. фебруар 2018.

Недеља отворених података
6. – 11. март 2018.

Међународни Дан отворених података, 3. март, којим се већ седам година широм света прослављају достигнућа и могућности отворених података, ове године се по први пут обележава и у Србији. Овим поводом, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), организује Недељу отворених података, од 6. до 11. марта 2018. године.

Позивамо Вас да нам се придружите на централном догађају у оквиру Недеље отворених података, конференцији под називом „Отворени подаци – отворене могућности”, која се одржава у уторак 6. марта, са почетком у 9.30 часова, у Хотелу „Crowne Plaza” (сала Балтик), Владимира Поповића 10, Београд.

 Недеља отворених података 6. – 11. март 2018.

На скупу ће бити представљена национална иницијатива за отварање података, предложени законски оквир за отворене податке, као и нови скупови података које су државне институције објавиле на Националном порталу отворених података (data.gov.rs), а домаћи и страни стручњаци говориће о међународним трендовима у области отварања података.

Посебна сесија биће посвећена отвореним подацима локалних самоуправа, где ће бити речи о томе како градови и општине отварају своје јавне податке и како то доприноси унапређењу квалитета свакодневног живота и рада људи, приватних и јавних институција.

Током Недеље отворених података биће одржан већи број окупљања и радионица техничке заједнице и других заинтересованих. На овим догађајима, који ће бити одржани у Стартит центрима широм Србије, заинтересовани ће моћи да разговарају о политици отворених података, приоритетима, проблемима и потребама различитих страна у процесу отварања података, као и да науче како се користе отворени подаци, како се комбинују са подацима из других извора, како се анализирају, визуализују и сл.

Распоред свих догађаја у Недељи отворених података дајемо у наставку.

Формулар за регистрацију за Конференцију „Отворени подаци – отворене могућности” и конференцију слободног формата (unconference) на тему отворених података, који ће бити одржани 6. марта

Више детаља о скуповима и радионицама у Стартит центрима, као и адресе за регистрацију, биће ускоро доступни на startit.rs/category/dogadjaji.

* * *

Недеља отворених података одржава се у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности”, који спроводе Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и UNDP, а подржавају Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (GGF) и Шведска агенција за међународну сарадњу (SIDA).

* * *

Преузмите позив и програм догађаја у Недељи отворених података.

07. фебруар 2018.

ПРЕМИЈЕРКА ПРЕДСЕДАВАЛА ПРВОМ СЕДНИЦОМ КООРДИНАЦИОНОГ САВЕТА ЗА Е-УПРАВУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас првом седницом Координационог савета за електронску управу, на којој су представљени пројекти за унапређење еУправе у Србији.

 Седницa Координационог савета за електронску управу

Како је истакла председница Владе најбољи од тих пројеката конкурисаће до краја априла за одобрена средства Светске банке.

„Приоритетни пројекти биће примењени у наредном периоду, с циљем даљег спровођења суштинских реформи у дигитализацији државне управе, побољшања услуга за грађане и стварању повољније пословне климе за привреду“, рекла је премијерка Брнабић.

 Седницa Координационог савета за електронску управу

На седници Савета су анализиране и најважније тачке у спровођењу стратегије развоја електронске управе до краја 2018. године, попут примене Закона о електронском пословању и Закона о електронској управи, различитих система електронског плаћања, даљег развоја информационог система „еЗУП“, као и постављања података на националном Порталу отворених података.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић представио је рад Канцеларије и указао на важне тачке у спровођењу стратегије развоја електронске управе до краја 2018. године.

Новооформљеним Координационим саветом за еУправу, који је формиран да би се обезбедила примена највиших стандарда у увођењу електронске управе, председава премијерка Ана Брнабић.

Савет чине и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, представници Кабинета премијера, свих министарстава важних за развој електронске управе, представници невладиног сектора и три универзитета – у Београду, Новом Саду и Нишу.

07. фебруар 2018.

Привреди неопходно више стручњака у ИТ сектору

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, током обиласка полазника другог циклуса програма преквалификација у ИТ сектору, да је потреба наше земље да се преквалификује 3.000 кандидата за ову област годишње, али да недостаје квалитетна обука.

 Привреди неопходно више стручњака у ИТ сектору

Брнабић је у просторијама Београдског института за технологију – БИТ поручила да су, у складу с тим, хитно потребне школе и предавачи који ће моћи да изађу у сусрет потребама привреде.

Премијерка је навела да је другом фазом преквалификација у ИТ сектору обухваћено 700 полазника уместо 900, како је раније најављено, али да ће чим се створе капацитети почети обука и за преосталих 200 кандидата.

То је још један од показатеља потенцијала које Србија има, а које у овом тренутку не можемо да искористимо. Влада је са Националном службом за запошљавање буџетирала средства за још 1.500 полазника који треба да прођу обуку у овој години, јер потребе у привреди постоје, али нам недостају квалитетне школе и предавачи, рекла је она.

Председница Владе је указала на то да се око 35 одсто, од укупно 100 полазника који су у пилот-фази прошли обуку прошле године, запослило у ИТ сектору.

Инвестиције у преквалификације враћају се у буџет кроз порезе и доприносе након 9 до 14 месеци, у зависности од тога када се људи запосле, што нам пружа могућност да наставимо да улажемо у пројекат преквалификације, нагласила је Брнабић.

 Привреди неопходно више стручњака у ИТ сектору

Она је додала да се за другу фазу преквалификација у ИТ сектору, која се спроводи у сарадњи са Београдским институтом за технологију, пријавило 12.000 кандидата и да је од тестираних 8.000, одабрано 900 за програм обуке.

Овај програм постаће пример пројекта за запошљавање и инвестирање у људе који су неопходни тржишту, а којима је потребан посао што се више плаћа и представља бољу перспективу, поручила је премијерка.

Стални представник УНДП у Београду Карла Херши изразила је задовољство тиме што УНДП сарађује са Владом Србије у програму преквалификација, истичући да Србија хвата корак са ИТ револуцијом, те да је технологија клучни елемент за економски и друштвени развој.

Она је указала на то да је вредност поменутог програма у томе што полазницима пружа прилику да се након обуке запосле или покрену сопствени бизнис у сектору у којем су зараде међу највећим у Србији, док ИТ компанијама помаже да пронађу адекватну радну снагу.

Предавач БИТ-а, једне од девет школа у Србији у којој се одвија програм преквалификације, Марко Алексић навео је да је циљ те установе, у којој се обучава 60 полазника, да подигне ниво неформалног ИТ образовања у Србији.

Идеја је да спојимо искуства из праксе са оним што се учи на факултетима јер оно што науче на теоријским предавањима полазници директно примењују на својим пројектима, објаснио је Алексић.

Представник организације ''Стартит'', која обучава по 16 полазника у Зрењанину и Суботици, Владимир Тркуља рекао је да систем формалног образовања не може да подмири потребе у ИТ сектору, нагласивши да су све ИТ компаније у Србији спремне да запосле људе који прођу квалитетан програм преквалификације.

Наш циљ јесте да се људи образују у локалним срединама и да се након тога ту и запосле. Једна од предности овог програма јесте у томе што нуди могућност полазницима да добију месец дана праксе у ИТ компанији, подвукао је он.

Програм преквалификације у ИТ сектору спроводи Канцеларија Владе Србије за информационе технологије и еУправу, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и УН Програмом за развој (УНДП).

Обиласку су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

03. фебруар 2018.

САМО ЧЕТИРИ ДАНА НАКОН ЗРЕЊАНИНА, ЕЛЕКТРОНСКА ПРИЈАВА ЗА РОДИТЕЉСКИ ДОДАТАК ОД ЈУЧЕ И У ЛОЗНИЦИ

Мајке новорођенчади у Лозници од јуче, за родитељски додатак могу да се пријаве у потпуности електронски из породилишта. Ова нова функционалност информационог система "Бебо, добро дошла на свет", који већ омогућава упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција, стартовала је по први пут пре само четири дана у општини Зрењанин, док је од децембра месеца доступна и у Лесковцу.

У наредном периоду ова услуга биће омогућена у Београду и Смедереву, а до краја септембра и у преосталим локалним самоуправама у Србији.

 Инфографика „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

Друга фаза овог пројекта део је стратегије развоја електронске управе и пројекта Стоп бирократији чији је циљ смањење бирократксих процедура, који су били и остали приоритет министарке, а сада председнице Владе Србије Ане Брнабић.

Процењује се да ће је користити око 80 одсто родитеља, којима ће уштедети додатних 150.000 сати. Прва фаза информационог система "Бебо, добро дошла на свет", родитељима је већ уштедела 400.000 сати, што заједно доноси 550.000 сати уштеде годишње. Услуга је бесплатна и намењена је родитељима тек рођених беба, којима је време посебно важно.

Сама пријава за родитељски додатак у оквиру информационог система "Бебо, добро дошла на свет", веома је једноставна и захтева свега неколико минута. Након што се мајка, држављанка Републике Србије са пребивалиштем у Лозници, Лесковцу или Зрењанину, у овој фази пројекта, у породилишту изјасни да жели своје дете да пријави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета. Захтев за родитељски додатак подноси се истовремено. Име детета могуће је унети и на језицима мањина.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ почео је са радом у априлу 2016. године са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета – омогући им да за 15 минута, потпуно бесплатно и електронски заврше административне послове, за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси. Путем услуге до сада је пријављено више од 80.000 беба, а родитељи су у више од 64.000 случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање.

Кључне информације о пројекту „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

02. фебруар 2018.

РАДИОНИЦА О ОТВАРАЊУ ПОДАТАКА У ОБЛАСТИ САОБРАЋАЈА НА НИВОУ ГРАДОВА СРБИЈЕ

Данас је у просторијама Канцеларије за информационе технологије и електронску управу одржана радионица о отварању података у области саобраћаја на нивоу градова Србије. Радионици су присуствовале локалне самоуправе а она је одржана у организацији Канцеларије за ИТ и еУправу и УНДП-а.

 Радионица о отварању података у области саобраћаја на нивоу градова Србије

На радионици су представљена национална иницијатива за отварање података, као и начини на које отворени подаци доприносе квалитету живота у градовима, ефикаснијим јавним услугама и лакшој комуникацији са грађанима. Такође, представљен је пројекат „Отворени подаци – отворене могућности“, као и могућности подршке које стоје на располагању градовима у процесу отварања података.

„Отварање података у поседу јавних институција ради њихове поновне употребе стратешко је опредељење Владе Србије, рефлектовано у Стратегији развоја електронске управе и Акционом плану за спровођење међународне иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији, које садрже посебна поглавља посвећена отварању података. Осим тога, отворени подаци добили су посебно место у експозеу председнице Владе из јуна 2017. године“, изјавио је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Циљ радионице је да се локалне самоуправе упознају са могућностима и значајем отварања података. Желимо да што више институција почне да отвара своје податке како би они могли да се користе у стварању нових корисних решења, рекао је Јовановић.

Почетком 2016. формирана je Радна група за отворене податке, која окупља преко 30 државних институција и представнике невладиног сектора, привреде, стручне јавности и међународних организација. Током 2017. пуштен је у рад национални Портал отворених података (data.gov.rs), а завршен је и нацрт правног оквира за отворене податке, интегрисан у Предлог закона о електронској управи, који је усвојен на седници Владе 18. јануара 2018. Почетком децембра 2017. отпочео је двогодишњи пројекат „Отворени подаци – отворене могућности”, који спроводи Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), а уз подршку Светске банке, Фонда за добру управу (GGF) Велике Британије и Шведске агенције за међународни развој (SIDA).

30. јануар 2018.

ПОЧЕТАК РАДА ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

ДО РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА НА ЈЕДАН „КЛИК“

Родитељи новорођених беба у Зрењанину од данас ће моћи да се за родитељски додатак пријаве онлајн и то у породилишту. Нова функционалност информационог система еБеба, који већ омогућава упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција, представљена је у Општој болници „Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину.

 ПОЧЕТАК РАДА ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

Почетку рада друге фазе пројекта „Бебо, добродошла на свет“ у том граду присуствовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар здравља Златибор Лончар и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић.

Родитељски додатак „на клик“ поред Зрењанина, већ је доступан у Лесковцу. У наредној фази биће омогућен у Лозници, Смедереву и Београду, а до краја године и у преосталим локалним самоуправама у Србији. Процењује се да ће ову услугу користити око 80 одсто родитеља и да ће им она уштедети додатних 150.000 сати. Прва фаза пројекта родитељима је већ уштедела 400.000 сати годишње, што заједно доноси 550.000 сати уштеде годишње.

 ПОЧЕТАК РАДА ДРУГЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

„Друга фаза пројекта „Бебо, добро дошла на свет“ део је стратегије развоја електронске управе и пројекта „Стоп бирократији“ који има за циљ смањење бирократксих процедура“, изјвила је председница Владе Ана Брнабић. „Једноставније и побољшане процедуре омогућавају да држава буде ефикасан сервис креиран по мери грађана и привреде“, истакла је Брнабић и додала да је реч о ефикасној, једноставној и бесплатној услузи која је намењена родитељима тек рођених беба, којима је време посебно важно.

„Прикупљање на десетине докумената, плаћање такси и обилазак најмање три шалтера на којима родитељи изгубе у просеку три сата, замењени су једном модерном електронском услугом“, нагласила је председница Владе.

 Инфографика „БЕБО, ДОБРО ДОШЛА НА СВЕТ“

Сама пријава за родитељски додатак у оквиру „еБебе“ веома је једноставна и захтева свега неколико минута времена. Након што се мајка, држављанка Републике Србије са пребивалиштем у Зрењанину, у породилишту изјасни да жели своје дете да пријави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета. Захтев за родитељски додатак подноси се истовремено.

Име детета могуће је унети и на језицима мањина.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ почео је са радом у априлу 2016. године са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета – омогући им да за 15-так минута, потпуно бесплатно и електронски заврше административне послове, за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси. Путем услуге до сада је пријављено више од 80.000 беба, а родитељи су у више од 64.000 случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање.

Нова услуга односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе. Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања.

29. јануар 2018.

ПРЕДСТАВЉЕНИ ЧЛАНОВИ РАДНЕ ГРУПЕ И ДАЉИ КОРАЦИ ЗА ОТВАРАЊЕ ДРЖАВНИХ ПОДАТАКА

Чланови Радне групе, која ће у наредне две године радити на укључивању различитих државних институција у пројекат отварања података и дефинисању законског оквира за отворене податке, представљени су данас на скупу одржаном у Палати Србије.

 ПРЕДСТАВЉЕНИ ЧЛАНОВИ РАДНЕ ГРУПЕ И ДАЉИ КОРАЦИ ЗА ОТВАРАЊЕ ДРЖАВНИХ ПОДАТАКА

Формирање овог тела кључно је за даљи развој иницијативе „Отворени подаци – отворене могућности“, у оквиру кога је прошле године у рад пуштен Портал отворених података (data.gov.rs), централно место на којем су обједињени подаци различитих државних институција и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору.

Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и председник Радне групе, истакао је да су се на данашњем састанку чланови упознали са концептом отворених података, досадашњим резултатима и даљим плановима ове значајне националне иницијативе.

 ПРЕДСТАВЉЕНИ ЧЛАНОВИ РАДНЕ ГРУПЕ И ДАЉИ КОРАЦИ ЗА ОТВАРАЊЕ ДРЖАВНИХ ПОДАТАКА

Чланови радне групе су представници Кабинета премијера, Генералног секретаријата Владе, тим Канцеларије за ИТ и еУправу, као и представници различитих министарстава, управа, завода и агенција. Учешће у раду Радне групе су узеле и невладине организације, привредна удружења, представници технолошке и стартап заједнице, универзитета, као и Покрајинске Владе и локалних самоуправа и међународних развојних партнера.

Подсетимо, Канцеларија за ИТ и еУправу и Програм УН за развој (УНДП) су у октобру прошле године потписале споразум о партнерству на пројекту „Отворени подаци – отворене могућности“, за који су обезбеђена средства од преко 800.000 долара од Светске банке, Фонда за добру управу Уједињеног краљевства (GGF), Шведске агенције за међународну сарадњу (SIDA) и УНДП. Овим пројектом предвиђено је усклађивање правног и институционалног оквира за отворене податке, спровођење пилот пројеката за њихово отварање, даље унапређење портала data.gov.rs, подизање свести о значају ове теме, као и подстицање поновног коришћења података и јачање заједнице.

 ПРЕДСТАВЉЕНИ ЧЛАНОВИ РАДНЕ ГРУПЕ И ДАЉИ КОРАЦИ ЗА ОТВАРАЊЕ ДРЖАВНИХ ПОДАТАКА

„Представили смо и резултате пилот пројекта Дигитални информатори о раду на локалном нивоу, који је осмишљен тако да представницима локалних самоуправа на једноставан начин представи значај отварања података, и да им конкретне смернице - како и које податке могу да отворе и учине их доступним јавности. Усаглашени су даљи кораци у планирању активности и пружању подршке институцијама“, навео је Јовановић.

Он је додао и да је Радна група разматрала Акциони план за Партнерство за отворену управу, као и обележавање Недеље отворених података, која би се одржала почетком марта 2018.

Акциони план за отварање података усвојен је као поглавље у оквиру Акционог плана за развој електронске управе, како би државним институцијама олакшао развијање система отворених података и омогућио ширу дигиталну трансформацију земље. Циљеви овог плана су и унапређење државних услуга и подстицање иновација и раста у ИТ индустрији, посебно за мала и средња предузећа. Отворени подаци је веома важан концепт, што говори и да се нашао у експозеу Председнице Владе Ане Брнабић, као и у Стратешком плану развоја еУправе у периоду од 2016- 2018 године.

Национални портал отворених података у овом часу садржи укупно 142 фајла са отвореним подацима које поставља девет државних органа. Какав је квалитет ваздуха, колико је било саобраћајних несрећа и са каквим исходом, као и који лек чему служи, само су неке од информација које ће се и надање сливати у ову централну базу, доступну свима. На порталу се не налазе заштићене информације, попут оних о личности.

26. јануар 2018.

Јовановићу признање за допринос развоју и промоцији еУправе

Престижно признање НАЛЕД-а за директора Канцеларија за ИТ и еУправу доц. др Михаила Јовановића за допринос развоју и промоцији е-управе и електронских сервиса које се додељује изузетним појединцима из државне администрације

Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу добитник је престижног признања за допринос развоју и промоцији е-управе и електронских сервиса које Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) сваке године додељује изузетним појединцима из државне администрације.

 Јовановићу признање за допринос развоју и промоцији еУправе

Јовановићу је награда уручена за лично залагање и резултате остварене у сарадњи са НАЛЕД-ом током претходне године у домену развоја електронске управе у Србији, укључујући и формирање функционалне Владине Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, успостављање Координационог савета за е-управу као платформе за јавно-приватни дијалог о развоју електронских сервиса државе према грађанима и привреди, и рад на увођењу и промоцији е-плаћања, е-архивирања, употребе електронског документа и електронских регистара. „Најпре, желео бих да се захвалим свим члановима НАЛЕДА-а и Извршној канцеларији који су ме номиновали за ово престижно признање, а затим и Управном одбору који је препознао мој труд и велику посвећеност развоју електронске управе у Србији. Ово је значајно признање целокупном тиму Канцеларије. Захвалност на великој подршци у реализацији споменутих резултата упућујем председници Владе РС Ани Брнабић“, рекао је директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Јовановић је додао и да је талас суштинских реформа у дигитализацији државне управе, побољшању свакодневице грађана и стварању повољније пословне климе за привреду, отпочео са формирањем Канцеларије за ИТ и еУправу.

 Јовановићу признање за допринос развоју и промоцији еУправе

„Канцеларија за ИТ и еУправу, као служба Владе РС, формирана је као централни и највиши ИТ ауторитет у држави – чији директор одговара директно председнику Владе, што је умногоме олакшало напредак на пољу електронске управе, убрзало реализацију комплексних ИТ пројеката и довело до видљивих помака у пружању услуга електронске управе“, навео је он.

У првих пет месеци постојања Канцеларија је направила један од најзначајнијих корака у централизацији и оснаживању ИТ капацитета државе и формирала је први Државни дата центар, у којем је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура државних органа. Недавно је омогућена употреба платних картица на националном Порталу еУправа и тако је корисницима по први пут понуђена обједињена електронска услуга државних органа. Успостављен је и Национални портал отворених подата, информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ је додатно унапређен могућношћу подношења захтева за родитељским додатком и омогућена је аутоматска овера картица здравственог осигурања.

26. јануар 2018.

ДАНАС СУ ПОЧЕЛЕ ОБУКЕ У ПРОГРАМУ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ИТ

Данас су у Нишу и Новом Саду започеле обуке за кандидате који су се у великој конкуренцији од 12.363 пријављених национални програм преквалификација у ИТ сектору изборили за своје место међу 700 најбољих. Процес селекције је завршен за курсеве у Нишу и Новом Саду, док ће у Ваљеву, Београду, Зрењанину, Чачку и Суботици кандидати учествовати у додатном кругу селекције за 81 преостало слободно место на курсевима.

Девет школа и институција широм Србије, које ће организовати укупно 18 курсева програмирања, спровели су тестирање и интервјуисање 2.042 кандидата који су се пласирали у ужи избор, а коначна листа свих полазника биће објављена до краја месеца на сајту ИТ обуке.

„Након што су добили све неопходне податке о курсевима – о времену и месту одржавања, плану рада и праксе – кандидати су послали листу са три жеље, односно обуке које желе да похађају. Школе су, у току прошле и ове недеље, организовале додатно тестирање и интервјуе потенцијалних полазника, и на основу тог процеса одабрали најбоље кандидате“, каже Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Јовановић објашњава да ће места која су остала слободна после првог круга попунити кандидати који нису успели да упишу курс који им је био прва жеља. Уколико сва места не буду попуњена ни након другог, по истом принципу ће бити одржан и трећи круг.

Процес уписа полазника за национални програм преквалификација у ИТ сектору требало би да буде готов до краја овог месеца, а планирано је да већина курсева траје до јула ове године. За други циклус националних преквалификација пријавило се укупно 12.363 људи, од чега је у онлајн тестирању учествовало њих 9.279. Најбољих 2.042 кандидата пласирало се у даљи процес селекције, док је 1.811 кандидата послало листу жељених курсева. Кандидати су исказали највеће интересовање за програме Факултета организационих наука и SEE ICT у Београду.

Ове недеље су на обуке кренули полазници Нишког кластера напредних технологија и Војвођанског ИКТ кластера. Укупно је обезбеђена 700 места за полазника широм Србије, од тога 490 у Београду, 80 у Нишу, 45 у Новом Саду, 33 у Чачку, 20 у Ваљеву и по 16 у Суботици и Зрењанину.

Програм Уједињених нација за развој УНДП је, у сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу, одабрао школе и институције које ће изводити курсеве - Електротехнички факултет, Факултет организационих наука, школа рачунара CET, SEE ICT, Линк група, Универзитет Метролопитан, Факултет техничких наука у Чачку, Војвођански и Нишки кластер напредних технологија. Институције са којима је потписан уговор имају споразуме о сарадњи са најрелевантнијим ИТ компанијама, па су тако у самом старту обезбеђене стручне праксе за више од 75 одсто кандидата.

###

Програм преквалификација покренут је ради обезбеђивања кадрова у ИТ сектору и смањења незапослености. Креиран је на основу истраживања које је показало да у наредних годину дана 118 ИТ компанија у Србији планира да запосли 1.000 програмера-почетника.

###

Обуке су наставак успешног пилот-пројекта, покренутог на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе Србије Ана Брнабић. У оквиру пилота до сада је обучено 7 полазника, до којих је 70 одсто похађало стручну праксу или нашло посао у некој од ИТ компанија. У другом кругу за програм преквалификација пријавило се 12.300 кандидата.

18. јануар 2018.

Усвојен Предлог закона о електронској управи

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о електронској управи, који би требало да омогући једноставније, транспарентније и ефикасније функционисање електронских јавних сервиса.

Један од кључних циљева овог закона јесте да се олакша електронска комуникација грађана, правних лица и невладиних организација са органом управе.

Закон је, такође, један од стубова функционисања електронске управе, неопходан за усклађивање и хармонизацију са важећим европским прописима.

Влада је усвојила и Одлуку о образовању Комисије за развој и спровођење дуалног образовања, која ће радити на унапређењу дуалног образовања и трогодишњем вредновању остварених резултата.

3. јануар 2018.

Осам једноставних корака и мање од два минута за еПлаћање

Нова еУслуга на националном Порталу еУправа „еПлаћање административних такси“, стекла је велику популарност у веома кратком року због бројних погодности – између осталог и због могућности коришћења различитих платних картица– Мастер кард, Виса, Маестро и домаће Дина кард платне картице.

Такође, сама процедура онлајн плаћања је кратка, безбедна и веома једноставна. Одвија се у само неколико корака и изискује мање од два минута времена.

 Осам једноставних корака и мање од два минута за еПлаћање

1. Након што корисник унесе све потребне податке за услугу са обавезном административном таксом, појављује се опција плаћање. Једноставним кликом на њу, отвара се наредни корак.

2. У другом кораку, корисник може да се определи за опцију плаћања платним картицама или општом уплатницом. Кликом на опцију плаћање картицама наставља са онлајн плаћањем и прелази на наредни корак. У случају избора опште уплатнице, добиће генерисану уплатницу са укупним задужењем, која може да одштампа и плати физички – одласком на шалтер поште или банке по избору.

3. У трећемо кораку код плаћања платним картицама корисник може да одабере банку преко које ће да реализује трансакцију. На Порталу еУправе у овом тренутку само преко Комерцијалне банке је могућа реализација трансакције, али се ускоро очекује имплементација сервиса других банака које послују у нашој земљи и које имају ову могућност.

4. Након одабира банке, добија информацију колико износи административна такса, колико провизија и колико износи укупно плаћање. Важно је напоменути да је кликом на опцију затвори и у овом кораку могуће одустати од плаћања картицом. Одабиром опције плаћање корисник наставља са процедуром.

5. У наредном кораку, отвара се страница оне банке коју је корисник одабрао у претходном кораку, а где је неопходно попунити неколико поља. У пољу број картице уноси се шеснаестоцифрен број, без размака, који се налази на предњој страни платне картице. У поље датум истека важења картице уносе се датум – месец и година. Овај податак налази се испод броја картице, на предњој страни. Најчешће има четири цифре и истакнут је у форми 08/20. Код ставке ЦВЦ2/ЦВВ2 код укуцава се троцифрен број, лоциран на заштитној траци, на полеђини картице. Након што унесе све потребне податке, корисник кликом на опцију плати, прелази на наредни корак.

6. Претпоследњи корак јесте верификација која постоји само код неких типова платних картица (не постоји за Дина картицу). Након клика на СМС, кориснику ће телефоном, у поруци, стићи низ бројева и симбола, које би у наредном кораку требало да унесе на Портал еУправа и тако потврди плаћање.

7. У финалном кораку, корисник у поље лозинка уноси низ бројева и симбола које је добио у СМС поруци, као средство верификације. Пред њим се још једном налазе сви подаци које је унео. Након што их пажљиво провери, и определи се за опцију потврди, плаћање је завршено. И у овом кораку могуће је обуставити процедуру, кликом на одустани.

8. Корисник добија обавештење да је ауторизација успешно обављена, а плаћање готово. Кликом на настави поново може да се врати на страницу са свим релевантним подацима везаним за плаћање.

 Врх стране
 Портал еУправа  Портал отворених података  Преквалификације за ИТ  Информатор о раду  Смернице в.5.0  Листа стандарда интероперабилности в.2.1  Интернет домени органа државне управе  Смернице за коришћење друштвених мрежа у јавној управи  Захтев за информацијама од јавног значаја  eДијаспора